Droppet ut av videregående – suksess som lærling

Birk Lillejordet Vatne droppet ut av videregående skole mellom Vg1 og Vg2 da han ikke hadde motivasjon til å fullføre. Nå er han lærling i salgsfaget hos Verktøygrossisten AS på Jevnaker og motivasjonen til å fullføre frem til fagbrevet er på topp.

Første gang Birk begynte på Vg1 valgte han Bygg– og Anleggsfag. Dette viste seg å være ett feilvalg og han droppet ut etter nesten 7 måneder. Etter dette valgte han å jobbe en periode før han søkte seg inn på Vg1 Service og Samferdsel.

Birk forteller: «Jeg valgte bygg fordi jeg trodde det var lett, men fant fort ut at jeg heller ville gå noe jeg faktisk hadde lyst til og drive med. Derfor droppet jeg ut etter nesten 7 måneder før jeg begynte og jobbe noen måneder frem til jeg begynte på skolen i igjen i august.

Da jeg begynte på service, var det veldig greit. Jeg likte fagene som omhandlet salg og service og gjorde det ganske greit i de fagene.  Samtidig trivdes jeg godt med medelever og lærerne jeg hadde, spesielt i programfagene.

Jeg har aldri vært noe spesielt glad i skole, så motivasjonen til å gjøre det bra i fag jeg ikke er/var interessert i, var ikke til stede. Karakterene ble ikke veldig bra.»

Kort oppsummert ble ikke videregående noen suksess for Birk. Med liten motivasjon kom han ikke inn på Vg2 og droppet derfor helt ut av skolen.

Etter dette begynte han å jobbe 100% hos familiebedriften Verktøygrossisten AS.

«Etter og ha jobbet i 6 måneder blir jeg kontaktet av Knut, som var tidligere lærer av meg, og som sa han kunne hjelpe meg og komme i gang som lærling» fortsetter Birk.

«Jeg begynte som lærling med full opplæring i bedrift og får hjelp til og ta opp igjen fag som jeg strøyk i, eller som jeg ikke fullførte når jeg gikk på videregående»

Birk tok opp alle fellesfagene han manglet på ett år og er ferdig med dette til sommeren 2020. Han har fått gode karakterer i fagene og er selvfølgelig veldig godt fornøyd med det.

Birk forteller videre: «Med utgangspunkt i hvordan det så ut for meg, uten utsikter til utdanning eller fagbrev, har det gått utrolig bra takket være god hjelp av gode folk. Dette er en mulighet jeg ikke ville vært foruten. Uavhengig av hvor lite jeg liker skole er fortsatt det og ha en utdanning viktig.»

«Når jeg tenker tilbake så var min største utfordring at jeg ikke viste hva jeg ville drive med. Jeg tror det er utrolig mange som meg, som velger enten feil av egne grunner, eller at de vil følge hva alle andre gjør. Kanskje vil du gå i klasse med bestekompisen din fra ungdomskolen eller hva det måtte være. Det viktigste for meg var å finne noe jeg likte, og det var utenfor skolen jeg trivdes. Jeg liker det praktiske arbeidet hvor jeg kan møte folk og prate. Jeg vet selv at skole ikke passet for meg, men når jeg ser tilbake på det nå, skulle jeg kanskje ønske jeg hadde gjort mer når jeg først gikk på skolen, for det er ikke så ille som jeg skulle ha det til.»

Som lærling har Birk en flott utvikling. Bedriften han er i selger alle typer verktøy til både private og bedrifter. Da Koronakrisen kom måtte bedriften tenke nytt som mange andre. Da tok Birk og broren tak og begynte å bygge opp en nettbutikk. Dette har gått veldig bra og omsetningen øker. Birk forteller at dette har vært en morsom utfordring og at han digger å følge med på nettsiden for å se hvor mange kunder som er inne og sjekker ut tilbudene deres.

«Jeg er uansett glad det gikk som det gikk. Jeg stortrives i jobben som lærling og har gode folk rundt meg som vil at jeg skal opp og fram i livet. Jeg ser at det finnes en vei mot målene man setter seg uansett hvor den går. Man må bare være villig til å finne redskapene og hjelpen til og gjøre det», avslutter Birk.

Og her er link til nettbutikken som Birk har vært med og utvikle: https:/xn--proffverkty-pgb.no/butikk/verktoy

Lykke til videre, Birk og takk for at vi kan skrive om historien din.