Tømrerlærling i Tyskland

Ativit Baakind er lærling hos Gjøvik Byggservice og har vært på 14 ukers opphold i Freiburg i Tyskland gjennom Internasjonal Servicekontor og som en del av læretiden.

De siste ukene av oppholdet ble annerledes enn han hadde tenkt. Han hadde vært på helge-tur til Strasbourg i Frankrike og der ble det påvist utbrudd av Covid-19. Dette førte til at han måtte han sitte i karantene i Tyskland og ble hentet hjem til Norge tidligere enn planlagt.

Her forteller han om sine erfaringer rundt oppholdet:

«Jeg lærte nye måter å bygge på. Vi bygde ferdige veggelementer og heiste disse deretter på lastebiler. Som isolasjon brukte vi høy, så det var helt annerledes fra i Norge. Jeg jobbet med kolleger som snakket både engelsk og tysk, men jeg snakket mest tysk med venner. Praten med kolleger gikk på engelsk. Arbeidsdagen varte fra kl 7 – 17 og siden jeg bodde ca en time fra arbeidsplassen, ble dagene lange. Det var godt med fri annenhver fredag. Til arbeidskolleger viste jeg frem bilder om hvordan vi jobber i Norge. Jeg bodde i et bygg med flere leiligheter og der bodde flere som var i samme situasjon som meg. Blant annet ble jeg godt kjent med en som jeg lagde middager og var på turer og utflukter sammen med stadig vekk. I løpet av oppholdet har jeg lært mye, blant annet å bo alene, et nytt språk og nye måter å bygge på med andre typer materialer. Jeg har fortsatt kontakt med noen fra språkskolen som jeg gikk på. Dette var rett og slett et lærerikt og spennende opphold.»

Takk for at du ville dele historien din og bilder med oss Ativit. Vi håper flere benytter seg av denne flotte muligheten til å ta deler av læretiden i utlandet.